Pakolaiskriisiin liittyviä avaintermejä selityksineen

4. tammikuuta 2017

 

BNJ0012-0741_779x400.jpg

Pakolaisterminologia 101

Me kaikki tiedämme jäätelöpikarin huonot – ja etenkin hyvät puolet – mutta halusimme uhrata hieman aikaa erään monimutkaisemman ja paljon suuremman ongelman erittelyyn.

Pakolaiskriisin ymmärtämiseksi on tärkeää tuntea keskeiset termit – joten aloitetaanpa siitä. Seuraavaksi perehdymme muutamiin sanoihin, joista on tullut jokapäiväisiä, mutta kuka haluaa avata suunsa ihmisryhmän keskellä kysyäkseen, mitä ne tarkoittavat? Ei hätää, me olemme puolellasi! Olemme koonneet yhteen nämä termit ja syyt niiden tärkeyteen:

 

Aloitetaan helpoimmista

 

Pakolainen

Perusteet: UNHCR (YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun virasto) määrittelee pakolaiset ‘henkilöiksi, jotka pakenevat aseellista konfliktia tai vainoja’. Pakolaiset nimetään ja heitä suojataan kansainvälisen lainsäädännön nojalla, koska kotimaahan palaaminen saattaisi heidät vakavaan hengenvaaraan.

Miksi sillä on merkitystä: Uusimpien tilastojen mukaan maailmassa on ällistyttävät 21,3 miljoonaa pakolaista. Se tarkoittaa yhtä 350 ihmistä kohden.

 

Pakolaisleiri

Perusteet: Pakolaisleirit ovat tilapäisiä suojia, jotka on rakennettu pakolaisten, siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden majoittamista varten.

Miksi sillä on merkitystä: Vaikka pakolaisleirit ovat periaatteessa tilapäisiä, ne ovat olleet olemassa niin pitkään, että ne ovat kehittyneet hallinnoltaan täysin itsenäisiksi kaupungeiksi. Kenian Kakuma-leirillä asuu lähes 185 000 ihmistä, joka vastaa Tennesseen Knoxvillen asukaslukua, mikä tekee leirin hallinnosta ja hoidosta äärimmäisen tärkeää

 

Maan sisäisesti siirtymään joutuneet henkilöt

Perusteet: He ovat käytännöllisesti katsoen pakolaisia oman maansa sisällä. Monet heistä pakenevat aivan samoista syistä, mutta koska he ovat edelleen kotimaassaan, heillä ei ole pakolaisasemaa.

Miksi sillä on merkitystä: Pakolaisaseman ja siihen liittyvän tuen ja lakisääteisen suojan puuttuminen tekee maan sisäisesti siirtymään joutuneista henkilöistä maailman väheksytyimpiä ja haavoittuvaisimpia ihmisiä. Maailman 65,3 miljoonasta väkisin siirtymään joutuneesta henkilöstä yli 60 % on joutunut siirtymään maan sisäisesti. Yksin Syyriassa oli vuonna 2015 6,6 miljoonaa maansa sisäisesti siirtymään joutunutta henkilöä, ja UNHCR ennustaa määrän kasvavan jopa 8,7 miljoonaan tämän vuoden aikana.

201 Termit

 

Turvapaikanhakija

Perusteet: ‘Turvapaikka’ tarkoittaa lakisääteistä suojaa kenelle tahansa, joka joutuu pakenemaan kotoaan rodusta, uskonnosta, kansalaisuudesta tai poliittisesta vakaumuksesta johtuvan vainoamisen vuoksi. Toisin sanoen turvapaikanhakija on mahdollinen tuleva pakolainen, joka odottaa pakolaisasemaa ja suojaa.

Miksi sillä on merkitystä: Juuri nyt turvapaikanhakijoita on enemmän kuin koskaan ennen, ja heidän oikeutensa ovat ratkaisevan tärkeitä. EU sai pelkästään vuonna 2015 1,3 miljoonaa hakemusta turvapaikanhakijoilta. Kaikkia turvapaikanhakijoita ei lopulta eri syistä luokitella pakolaisiksi.

 

Sallittu vyöhyke

Perusteet: Sallitut vyöhykkeet ovat epävirallisia pakolaisleirejä, joiden muodostaminen on sallittua. Viralliset pakolaisleirit ovat hallitusten, YK:n, Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) tai muiden järjestöjen rakentamia ja hallinnoimia, kun taas sallitut vyöhykkeet sijaitsevat hämärällä, lainsäädännöllisesti harmaalla alueella.

Miksi sillä on merkitystä: Virallisen aseman puuttumisen vuoksi sallittujen vyöhykkeiden asukkaat joutuvat suurelta osin puolustamaan itse itseään. On selvää, että tästä aiheutuu ongelmia. Asiat kärjistyivät tunnetusti pahamaineisessa Calais’n viidakossa – kenties maailman tunnetuimmassa esimerkissä – lokakuussa, kun Ranskan viranomaiset tyhjensivät alueen jättäen suuren joukon ihmisiä kodittomiksi.

 

Palauttaminen

Perusteet: Tämä tarkoittaa pakolaisasemaan oikeutettujen ihmisten palauttamista. Ottaen huomioon pakolaisasemaan olennaisesti kuuluvan ahdingon tämän pahempaa asiaa ei juuri voi olla. Englannin kielen termi "refoulment" (palauttaminen) tulee ranskan verbistä refouler, joka tarkoittaa ‘pakottaa takaisin’.

Miksi sillä on merkitystä: Määräykset kieltävät pakolaisten palauttamisen, mutta ne eivät koske turvapaikanhakijoita. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitukset voivat pakottaa turvapaikanhakijoita palaamaan takaisin vaarallisiin oloihin kotimaassaan, josta he pakenivat.

 

Pakolaisterminologian pikakurssimme päättyy tähän. Nyt kun olet päässyt alkuun alan erikoissanaston opettelussa, muista lukea lisää ja liity taisteluun ihmisoikeuksien puolesta täällä!

Lue lisää ja liity tästä mukaan taisteluun ihmisoikeuksien puolesta!