Jos et ole maistanut Half Baked -jäätelöä, et ole elänyt! Ja jos olet, kuinka paljon oikeastaan tiedät tästä sankarillisesta mausta?
Lue lisää - 5 asiaa, joita et tiennyt Half Baked -jäätelöstä! Lue lisää8 keinoa, joilla maailmassa ryhdytään COP-neuvotteluiden jälkeisiin toimiin ilmastonmuutoksen estämiseksi
Sulana se on pilalla. Tämä pätee jäätelöön, mutta myös planeettaamme.
Aloitetaan faktoista: ilmastonmuutos on todellinen. On turhauttavaa, että tätä väittämää pidetään tietyissä piireissä yhä kiistanalaisena. Valitettavasti suurin osa maista on toiminut hitaasti, vaikka tutkijat ympäri maailman ovatkin yhtä mieltä asiasta. Pariisin COP21-neuvotteluissa oli silti havaittavissa, että johtajamme halusivat oikeasti saada jotain aikaan. Tiedätkö, mikä on uskomatonta? He saivat kuin saivatkin jotain aikaan! Yli 190 maata solmi sopimuksen taistellakseen ilmastonmuutosta vastaan ja lopettaakseen fossiilisten polttoaineiden käytön.
Maailmassa saavutettiin tärkeä virstanpylväs, kun edustajat kokoontuivat hiljattain New Yorkiin allekirjoittamaan Pariisin sopimuksen virallisesti. Siellä pidettiin paljon puheita ja nähtiin onnittelukättelyitä, jotka tekevät tästä täydellisen hetken tarkistaa, mitä maat ovat todellisuudessa tehneet toteuttaakseen COP21-neuvotteluiden kunnianhimoisia, mutta hiilidioksidipäästöjen kipeästi kaivattuja vähentämistavoitteita.
1. Euroopan unioni
Eurooppa on ollut usein edelläkävijä ympäristönsuojelu- ja ilmastonmuutospyrkimyksissä. Belgia ja Skotlanti sulkivat viimeiset jäljellä olevat hiilivoimalansa viime kuussa, ja yli neljäsosa EU:n valtioista on hyljännyt kivihiilen kokonaan. Koko muu Eurooppa tulee noudattamaan esimerkkiä vuoden 2025 loppuun mennessä. EU:n uutiset eivät kuitenkaan ole yksinomaan hyviä, sillä monet sanovat, että sitoumus vähentää päästöjä on alkanut unohtua juuri pahimpaan aikaan. Pariisin neuvotteluiden jälkeen Euroopan komissio ilmoitti, että sen edellisiä sopimuksia ja päästötavoitteita ei tarvitse päivittää huolimatta kriitikoiden kasvavasta huolesta, jonka mukaan COP21-tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan vieläkin tehokkaampia toimia.
2. Yhdysvallat
COP21-neuvottelujen alussa Yhdysvallat saavuttivat hyviä tuloksia ympäristönsuojelun suhteen - presidentti Obama kiristi polttoainetaloutta koskevia normeja henkilöautojen ja rekka-autojen osalta hyläten Keystone XL -putkihankkeen. Shell Oil puolestaan luopui poraamisesta arktisella alueella. Nykyään puhdas energiantuotanto on Obaman hallinnon ilmastopyrkimysten keskeinen asia. Tämä uraauurtava suunnitelma kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi pyrkii vähentämään niitä vuoden 2005 tasolta 32 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Se on perusta Yhdysvaltain Pariisissa tekemälle sitoumukselle päästöjen vähentämiseksi. Helmikuussa korkein oikeus äänesti äänin 5–4 ympäristönsuojeluviraston puhtaan energiantuotantosuunnitelman vaatimusten toimeenpanon tilapäisestä estämisestä, mutta monet asiantuntijat uskovat, että suunnitelma tullaan lopulta hyväksymään.
3. Kiina
Kiina on tehnyt suurimittaisen aloitteen vähentääkseen riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista, mikä johtuu osittain huonosta ilmanlaadusta, johon niiden käyttäminen on johtanut. Kiina sitoutui COP21-neuvotteluissa lakkauttamaan kasvihuonekaasupäästöjen kasvun vuoteen 2030 mennessä. Mielenkiintoista on kuitenkin, että jotkut tutkijat sanovat, että kivihiilen kulutuksen merkittävän laskun (ja samanaikaisesti talouden jyrkän heikkenemisen) ansiosta Kiinan päästöt saavuttivat ehkä huippunsa jo vuonna 2014. Tämä on johtanut kehotuksiin soveltaa kunnianhimoisempia tavoitteita Kiinassa. Kiina on myös suostunut perustamaan vuonna 2017 kansallisen päästökauppajärjestelmän, joka kattaa tärkeimmät teollisuudenalat, mukaan lukien energian tuotannon sekä rauta- ja terässektorit.
4. Kanada
Justin Trudeaun äskettäinen valinta pääministeriksi näyttää muuttavan ilmastoasioiden hallintaa Kanadassa. Kanada, joka on jo pitkään tunnettu kärkisijastaan ympäristöasioissa, taantui edellisen hallituksen aikana, joka kannatti porauksiin ja louhintaan perustuvaa taloutta. Pääministeri Trudeaulla on edistyksellisempi esityslista, joka keskittyy enemmän ilmastoon. Hän julkaisi juuri presidentti Obaman kanssa ilmastoon, energiaan ja arktisten alueiden johtajuuteen liittyvän yhteisen julkilausuman, jonka tavoitteena on mm. suojella yhdessä arktisia alueita, vähentää jyrkästi kasvihuonekaasuja (erityisesti metaania) ja parantaa ilmailualan tehokkuutta.
5. Intia
Intian kasvava väestö (tällä hetkellä 1,2 miljardia) ja kehittyvä talous on vahvistanut maan asemaa keskeisenä tekijänä ilmastoneuvotteluissa. Pariisissa Intia sitoutui ennen kaikkea korjaamaan talouttaan vähentämällä merkittävästi hiilipäästöjä ja lisäämällä uusiutuvien luonnonvarojen käyttöään muiden toimien ohella. Kaikki maat eivät kuitenkaan tuoneet esiin tämäntyyppisiä tavoitteita (tarkoitamme erityisesti Australiaa), sillä useimpien maiden haasteena on saavuttaa kyseiset tavoitteet samalla kun kansalaisten elintasoa pyritään parantamaan entisestään. Intialle asioiden edistämiseen tarvittavien varojen kerääminen voi osoittautua vaikeaksi.
6. Australia
Australian hallitus jatkaa vitkastelua ilmastonmuutokseen liittyvän merkittävän lainsäädännön toimeenpanossa. Itse asiassa Australian talous näyttää ottaneen takapakkia. Pahamaineisen ympäristöpolitiikkaa hidastaneen Tony Abbottin lähdöstä huolimatta hallitus on edelleen onnistunut leikkaamaan työpaikkoja ja ilmastotutkimusten rahoittamista. Se on myös hyväksynyt ilmastoa kuormittavien hiilikaivosten ja vientilaitosten laajentamisen Queenslandissa. Näin kävi, vaikka joissakin maailman kolkissa (lisääntyvässä määrin heidän omassa maassaan) äärimmäiset ja tuhoisat sääilmiöt lisääntyvät ilmastonmuutoksen tuloksena. Mielipidetutkimusten mukaan kansalaiset vaativat toimia ja ryhmät, kuten 360.org, mobilisoituvat toivoen, että johtajat kuuntelevat heitä.
7. Japani
Fukushiman katastrofin jälkeen Japani sulki monia ydinvoimaloitaan. Nyt Japani tarvitsee sähköä, ja hallitus on unohtanut uusien hiiltä käyttävien voimalaitosten vastustamisen. Hiili saattaa olla edullinen energianlähde, mutta se on myös yksi likaisimmista. Ja tuskinpa haluat edullista, mutta likaista jäätelölusikkaa? Sama pätee energiaan; loppujen lopuksi säästöt eivät ole pitkän aikavälin vaurioiden arvoisia. Japanin kohdalla kysymys kuuluu, valitsevatko he tulevaisuuden puhtaan energiantuotannon vai vanhanaikaiset likaiset fossiiliset polttoaineet.
8. Maailma
Hyviä uutisia! Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) raportoi, että kasvihuonekaasupäästöt ovat pysyneet samalla tasolla kahden vuoden ajan. IEA on valvonut päästöjä 40 vuoden ajan, eivätkä ne ole koskaan aikaisemmin pysyneet tasaisina talouskasvukauden aikana. Tämä on uskomattoman tärkeä virstanpylväs, joka osoittaa, että voimme katkaista talouskasvun ja lisääntyvien kasvihuonekaasupäästöjen välisen kytköksen. Huonot uutiset ovat, että ennätykselliset lämpötilat jatkuvat, eikä loppua näy. Mikäli maailman valtiot liittyvät yhteen ja pitävät COP21-lupauksensa, saatamme yhä pystyä estämään ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset. Meidän täytyy jatkaa johtajiemme painostusta tänään ja joka päivä!
Liity ympäristöliikkeeseen!
Liity Avaazin, Ben & Jerry'sin ja miljoonien kansalaisten joukkoon ympäri maailmaa, jotka vaativat kehittyneiden maiden johtajia ja Yhdistyneitä kansakuntia taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan tulevassa Pariisin huippukokouksessa. Tavoitteemme on, että kansainväliset johtajat pyrkivät täysin puhtaaseen energiaan vuoteen 2050 mennessä. Tämä kunnianhimoinen tavoite on Yhdistyneiden kansakuntien hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) määrittelemä kaikkien hiilidioksidipäästöjen poistamiseksi seuraavien 85 vuoden kuluessa. Lue lisää vetoomuksesta.
Introducing Pauline, one of our Fairtrade Farmers
Lue lisää - Celebrate Fairtrade Farmers: Meet Pauline Lue lisääDo you call yourself a feminist? We’re here to talk about two F-words today: feminism and Fairtrade, and how you can be one and support the other.
Lue lisää - 5 Reasons Feminists Should Care About Fairtrade Lue lisää