Ben & Jerry's -maut, jotka saatetaan menettää ilmastonmuutoksen vuoksi
Ilmastonmuutos muokkaa sääoloja ympäri maailmaa, mistä viime vuosien ennätykselliset lämpötilavaihtelut osaltaan kertovat. Tämä huolestuttaa meitä useasta eri syystä. Erityisesti olemme huolissamme siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt elintarviketuotantoon ympäri maailmaa.
Maanviljelijöiden istutus-, viljely- ja sadonkorjuutoiminta perustuu pitkälti tasaisiin ja ennakoitaviin sääoloihin. Jos emme onnistu hillitsemään hiilidioksidipäästöjä, rankkasateista ja toisaalta myös pitkistä kuivuusjaksoista tulee normaaleita ilmiöitä, jotka voivat pilata koko kauden sadon. Seuraavat neljä Ben & Jerry’sin käyttämää ainesosaa ovat ilmastonmuutoksen vuoksi uhan alla. Kyseisiä aineksia sisältävät maut on listattu myös Ben & Jerry’sin luomaan uhanalaisten jäätelöpakkausten luetteloon.
Kaakao eli suklaa:
Suklaa on monien Ben & Jerry’s -makujen, kuten Phish Foodin ja Chocolate Fudge Brownien perusainesosa. International Center for Tropical Agricult -järjestön tekemän tutkimuksen mukaan Länsi-Afrikan lämpeneminen 2,3 celsiusasteella vuoteen 2050 mennessä tekisi alueesta liian lämpimän kaakaon viljelyyn. Tuoreessa Earth Security Index -raportissa todetaan, että viimeisten neljän vuosikymmenen aikana käytetyt kestävän kehityksen vastaiset viljelymenetelmät ovat kutistaneet kaakaon viljelysmaata 40 prosentilla maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutos horjuttaa jo entisestään heikkoa tuotantomallia pahentamaen kuivuutta ympäri maailmaa. Kaakaon viljelystä elantonsa saavat maanviljelijät ovat siirtymässä sinnikkäämpien kasvien viljelyyn ja luopuvat kaakaon viljelystä kokonaan, sillä kaakao ei menesty kuivilla viljelysmailla.. Ghanan ja Norsunluurannikon kaakaonviljelyolosuhteiden huonontuminen entisestään saattaa pahimmassa tapauksessa koitua suklaajäätelön kohtaloksi, sillä näiden alueiden osuus maailman suklaantuotannosta on peräti noin 60 prosenttia.
Pähkinät
Pähkinöitä sisältävillä jäätelömauilla, kuten esimerkiksi Chunky Monkeylla, on myös epävarma tulevaisuus edessään. Leutoihin alueisiin tottuneet pähkinäpuut tarvitsevat talven kylmyyttä kevätkasvun stimuloimiseksi. Kylmät ilmat uhkaavat kuitenkin jäädä vähäisiksi, kun lämpötilat kohoavat pähkinäpuiden tärkeimmillä kasvualueilla, kuten Kaliforniassa, Kaakkois-Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Australiassa. Viileiden talvi-ilmojen puute vaikuttaa jo nyt pähkinäviljelmiin Israelissa, Marokossa, Tunisiassa ja Etelä-Afrikan Capen alueella. Useista viljelykasveista poiketen hedelmäpuiden istuttaminen ja niiden kasvaminen täysikokoiseksi vie paljon aikaa, minkä vuoksi niiden siirtäminen säämuutosten vuoksi on lähes mahdotonta. Niitä ei voida sopeuttaa uuteen ympäristöön, vaan kasvattaminen on aina aloitettava alusta. Se on kova pähkinä purtavaksi.
Voimakkaat sääilmiöt aiheuttavat ongelmia myös vaatimattomalle palkokasville, maapähkinälle, joka on keskeinen ainesosa esimerkiksi Peanut Butter Cup -jäätelömaussa. Maapähkinävoi on jäätelönvalmistuksessa tärkeä sen tasaisen ja pehmeän koostumuksen vuoksi. Maapähkinän viljely on kuitenkin haastavaa, ja kasvi tarvitsee menestyäkseen tasaisia lämpötiloja sekä juuri oikean määrän sadetta. Vuonna 2011 rankka kuivuus näivetti Lounais-Yhdysvaltain maapähkinäsadon ja aiheutti jopa 40 prosentin hintojen nousun. Valitettavasti U.S. Global Change Research Program -ohjelman vuoden 2013 kansallisen ilmastoarvion mukaan ilmastonmuutos johtaa entistä kuumempiin ja kuivempiin kesiin eteläisissä osavaltioissa, missä suurin osa Yhdysvaltain maapähkinäviljelmistä sijaitsee. Hintojen nousu uhkaa muuttaa maapähkinävoin herrojen herkuksi.
Kahvi
Herääminen aamulla ilman kahvikupposta voi kuulostaa monelle painajaiselta, mutta todellisuudessa siitä ei olla kovin kaukana, kun itse kahvin ja myös Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz -jäätelön kaltaisten makujen saatavuus voi tulevaisuudessa olla vaakalaudalla. Kahvipensas on tottunut tiettyihin ilmastovyöhykkeisiin, joten lämpötilan nouseminen puolikin astetta voi haitata sen kasvua. Pelottavaa on, että globaali lämpeneminen uhkaa nousta paljon enemmän kuin vain puoli celsiusastetta. Myös liiallinen kosteus on kahvipensaille pahasta. Poikkeuksellisten ja rankkojen vesisateiden viimeaikainen lisääntyminen on pienentänyt intialaisten kasvattajien satoa lähes 30 prosenttia vuodesta 2002 vuoteen 2011. Ilmastonmuutos on lisännyt merkittävästi myös vaarallisten kahvituholaisten, esimerkiksi hypothenemus hampei -koppakuoriaisten, määrää. Tulokset ovat tuhoisia. Erään tutkimuksen mukaan kahvipensaiden viljelyyn soveltuvien alueiden ennustetaan kutistuvan kokonaisuudessaan 65–100 prosenttia vuoteen 2080 mennessä. Kuten Union of Concerned Scientists toteaa, on aika herätä ja haistaa kahvin tuoksu.
Katoavatko nämä ainesosat? Me todellakin toivomme, että niin ei käy. Liity joukkoomme pysäyttämään ilmastonmuutos ja auta suojelemaan Ben & Jerry’sin uhanalaisten jäätelöpakkausten luettelossa olevia makuja.