Kohti kestäviä pakkauksia

Ben & Jerry’sillä on aina uskottu, että jäätelö voi muuttaa maailmaa. On totta, että jäätelö saa ihmiset hymyilemään ja tuo heidät yhteen, mutta emme voi olla ajattelematta pakkauksiemme ympäristövaikutuksia. Niin kuin ruokateollisuudessa yleensä, meidänkin pakkauksemme ovat pitkälti kertakäyttöisiä, eikä niitä kierrätetä tai kompostoida, vaan ne hävitetään jätteiden seassa. Pyrimme muuttamaan asian.

Tavoitteemme on, että pakkauksemme olivat 100-prosenttisesti vapaita öljypohjaisesta muovista. Haluamme kaiken olevan uudelleenkäytettävää, kompostoitavaa tai kierrätettävää vuoteen 2025 mennessä!

Olemme tehneet töitä vähentääksemme kokonaisvaikutustamme ympäristöön jo vuosien ajan, mutta tiedämme, että meillä on vielä paljon tekemistä. Suurin ongelma ovat öljypohjaiset muovit joissakin nykyisistä pakkauksistamme. Niitä on vaikeaa ja jopa mahdotonta kierrättää.

Muovintuotanto ja muovisaasteet ovat erottamattomasti yhteydessä kolmeen asiaan, joista välitämme syvästi eli ympäristön hyvinvointiin, yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja ilmastonmuutokseen.

Osana ratkaisua

Koska muovi ei ole millään tavalla kestävä vaihtoehto, olemme sitoutuneet olemaan osa ratkaisua siten, ettemme tuottaisi lainkaan muovijätettä. Siksi Ben & Jerry’s on aloittanut vuosia kestävän matkan, jonka tarkoituksena on poistaa kaikki muoviosat kuluttajapakkauksistamme seuraavasti:

 • vähennämme maailmanlaajuisesti kertakäyttöisten öljymuovipohjaisten pakkausten käyttöä koko tuotantoketjussa ja jäätelökaupoissamme
 • etsimme vaihtoehtoisia kasvipohjaisia ja/tai kompostoitavia vaihtoehtoja perinteisellä muoville.
 • Uudelleenkäytettävät pakkausvaihtoehdot
 • Olemme tehneet yhteistyötä Canopyn Pack4Good-aloitteen kanssa varmistaaksemme, että tuotantoketjumme tuotepakkausten materiaalit eivät ole peräisin muinaisista tai uhanalaisista metsistä. Olemme ottaneet jo ensiaskeleet tällä vastuullisella matkalla, sillä vuonna 2009 otimme käyttöön FSC-sertifioidun kuidun pakkauksissamme, mutta haluamme tehdä vielä enemmän. Olemme aloittaneet yhteistyön Canopyn ja heidän Pack4Good-aloitteensa kanssa, sillä he ymmärtävät metsien arvon niin monimuotoisuudelle, ilmastolle kuin perinteisille yhteisöille.

Muoviongelmaan ei ole yhtä helppoa ratkaisua, mutta olemme ottaneet aimo askeleen eteenpäin. Tässä tähän mennessä tehdyt muutokset.

Öljypohjaisten muovien vähentäminen

 • Lopetimme jo vuonna 2019 muovipillien ja -lusikoiden tarjoamisen yli 600 jäätelökaupassamme maailmanlaajuisesti, minkä avulla pääsimme eroon noin 36 000 kilon vuotuisesta muovijätemäärästä.
 • Teimme eurooppalaisista kartonkipakkauksistamme kestävämpiä käyttämällä yksipuolista kasvipohjaista polyetyleenipinnoitetta. Se on kemiallisesti identtistä öljypohjaisen vanhan pinnoitteemme kanssa, mutta vaihto vähentää muovin määrää noin 40 000 kilolla vuodessa ja mahdollistaa siirtymään pois raakaöljyn käytöstä. Se tarkoittaa myös sitä, että eurooppalaiset pakkauksemme ovat helpommin kierrätettäviä.
 • Vuonna 2021 vaihdoimme Peace Popsien kääreen paperiin, minkä avulla vähensimme muovia 18 tonnia vuodessa.
 • Myös vuonna 2021 Yhdysvalloissa sijaitsevat jäätelökauppamme siirtyivät entisistä jäätelökupeista, juomamukeista ja kansista kasvipohjaisiin ja teollisesti kierrätettäviin pakkauksiin. Etsimme yhä lisää ratkaisuja jäätelökauppoihimme kaikkialla maailmassa. (Ammattilaisen vinkki: vohvelitötteröt ovat herkullinen ja muovivapaa tarjoilutapa!)
 • Vuoden 2022 loppupuolella poistimme pakkaustemme ulkomuovin kokonaan myös Yhdysvalloissa, mikä vähentää muovia 47 tonnia vuodessa. On harmillista, että monissa Yhdysvaltojen yhteisöissä ei ole vielä keräyspisteitä pinnoitetulle kartongille.
 • Vuoden 2022 loppuun mennessä olimme vaihtaneet kaikki Euroopan isot pakkaukset 100-prosenttisesti kierrätettäviin materiaaleihin, minkä avulla säästyi 62 tonnia uutta muovia vuodessa.
 • Myös vuoden 2022 loppuun mennessä olimme vaihtaneet Yhdysvalloissa Cookie Dough Chunks -pussit paperiin, minkä avulla säästyi 54 tonnia muovia vuodessa.

Kun kerran puhumme pakkauksista, meillä on ilo ilmoittaa, että olemme käyttäneet pakkauksissamme Forest Stewardship Council (FSC) -sertifioitua kartonkia jo vuodesta 2009 asti. FSC-sertifiointi tarkoittaa sitä, että kartongin sellumassa on peräisin metsistä, joita hoidetaan villieläinten asuinpaikkoja suojellen sekä biodiversiteettiä ja muita metsien kestävyyskriteerejä ylläpitäen.

Mitä seuraavaksi?

Tärkein tavoitteemme on löytää vaihtoehtoja vielä käytössä oleville muoviosille jäätelöpakkauksissamme. Yksi näistä on esimerkiksi suojakaistale kannen ympärillä. Kierrätettävän ja/tai kompostoitavan ratkaisun löytämisessä on monia haasteita. Kierrätysstandardit ja -säädökset vaihtelevat huomattavasti maiden ja joskus jopa kaupunkien välillä. Kompostointi ei ole ihanteellinen ratkaisu, sillä siihen ei ole vielä kaikkialla mahdollisuutta. Tiedämme silti, että muovia nopeammin biomaatuvien pakkausmateriaalin käyttäminen on parempi vaihtoehto planeetalle, vaikkei sitä aina hävitettäisi kaikkien sääntöjen mukaan.

Pyrimme löytämään ratkaisuja sekä murtamaan muurit ja esteet maailmanlaajuisen jätejärjestelmän suhteen. Jatkamme työtämme kaikkien hurmaavien tarjolla olevien tuotteidemme parissa ja varmistamme, että ne jättävät jälkeensä vain hymyn.

Kiitos kaikille, jotka ovat tehneet ehdotuksia ja tukeneet meitä tässä siirtymässä. Kerromme lisää seuraavissa päivityksissä.