Ben & Jerry’sin sitoumus jäljitettävään kaakaoon

Me Ben & Jerry’sillä haluamme valmistaa parasta mahdollista jäätelöä parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi tärkeimmistä ainesosistamme on kaakao, joka on pääosassa joissakin suosituimmista mauistamme. Voit varmaan kuvitella, että käytämme sitä runsaasti, joten viimeisten vuosien aikana olemme tehneet todella paljon töitä saadaksemme aikaan oikeudenmukaisemman tulevaisuuden verkostomme kaakaonviljelijöille yhdessä yhteistyökumppaniemme eli Reilun kaupan ja Living Income Acceleratorin kanssa. Nyt otamme seuraavan ison askeleen ja yhdistämme voimamme Tony’s Chocolonely’s Open Chainin kanssa edistääksemme heidän missiotaan lopettaa suklaateollisuuden moderni orjuus ja auttaa viljelijöitä matkalla elämiseen riittävään palkkaan. 

Aivan uuden Chocolatey Love A-Fairin kaakaopavut on hankittu Tony’’s Open Chainin kautta. Open Chain auttaa yrityksiä matkalla kohti suklaateollisuuden ongelmana olevan modernin orjuuden ja lapsityövoiman käytön lopettamista. Ottamalla käyttöön Open Chainin 5 hankintaperiaatetta yritykset ottavat vastuun varmistaakseen, että niiden hankintaketju on avoin sekä jäljitettävissä ja että ne maksavat korkeampaa hintaa köyhyyden lopettamiseksi, sillä se on kaakaonviljelijöiden kokeman epäoikeudenmukaisuuden juurisyy.   

Ben & Jerry’s maksaa viljelijöille jo lisähintaa heidän kaakaostaan jatkuvan Reilun kaupan kumppanuuden kautta, mutta nostamme hintaa vielä entisestään maksamalla elämiseen riittävää palkkaa. Osana Open Chainia Ben & Jerry’s sitoutuu nyt myös Tony'sin 5 hankintaperiaatteeseen, mikä tarkoittaa sitä, että maksamme lisähintaa tukeaksemme yhteistyökumppaneitamme Norsunluurannikolla. Liittymällä Open Chainiin olemme ensimmäinen jäätelöalan yritys, joka hankkii jäljitettävää kaakaota Open Chain -verkoston kautta. 

Meistä on mahtavaa aloittaa matka kohti eriteltyä jäljitettävää kaakaota seuraavien vuosien aikana.  

Kaakaonviljelyyn liittyvä epäoikeudenmukaisuus

Miksi keskitymme niin vahvasti kaakaoon? Kaakao on tietenkin tärkeä raaka-aine meille, mutta alalla on monia ainutlaatuisia haasteita, jotka tekevät viljelijöiden elämästä hyvin vaikeaa. Tällä hetkellä suklaateollisuuden alalla on tiedossa 30 000 modernin orjuuden tapausta ja 1,56 miljoonaan lapsityövoimatapausta Ghanasta ja Norsunluurannikolta. Siksi sitoudumme Open Chain -aloitteeseen, joka auttaa yrityksiä lopettamaan modernin orjuuden ja laittoman lapsityövoiman suklaateollisuudessa pyrkimällä vaikuttamaan juurisyyhyn eli köyhyyteen. 

Suklaateollisuutta hallitsee pieni määrä isoja yrityksiä, jotka hyötyvät kaakaon alhaisesta hinnasta, oli hinnan vaikutus mikä hyvänsä kaakaonviljelijöihin. 60 % kaakaosta tulee vain kahdesta maasta: Ghanasta ja Norsunluurannikolta. Se tarkoittaa, että suurin osa suklaateollisuuteen liittyvästä hyväksikäytöstä — johon lukeutuvat moderni orjuus sekä laiton lapsityövoima — tapahtuu siellä. Viljelijät, joilla on yleensä pieni maapalsta, ansaitsevat sadostaan vain 0,78 dollaria päivässä, mikä on paljon vähemmän kuin Ghanassa ja Norsunluurannikolla elämiseen tarvittavat tulot eli 2,16–2,49 dollaria. Tämä tarkoittaa, että suurin osa viljelijöistä on tuomittuja köyhyyskierteeseen, minkä seurauksia ovat moderni orjuus ja laiton lapsityövoima.  

Mikä on ratkaisu? Ratkaisun ensiaskel on maksaa viljelijöille reilua hintaa, minkä ansiosta köyhyyskierre katkeaa, sekä auttaa heitä tuottavuusasioissa ja olla heidän tukenaan, jolloin paremmat maataloustoimet tuottavat parempaa tuloa.

Avoin ketju

Olemme innoissamme voidessamme lyöttäytyä yhteen Tony’s Chocolonelyn ja heidän missionsa kautta. Sen tarkoituksena on lopettaa suklaateollisuuden aiheuttama moderni orjuus. Olemme sitoutuneet siirtymään kaakaoon, joka on hankittu Open Chainin tapojen mukaisesti, jotta kaakaopapumme ovat jäljitettäviä ja vastuullisesti hankittuja seuraavien Open Chainin 5 hankintaperiaatteen mukaisesti: 

  1. Siirtyminen täysin jäljittäviin kaakaopapuihin.   
  2. Lisähinnan maksaminen kaakaopavuista, jotta viljelivät saavat elämiseen riittävän toimeentulon.   
  3. Vahvojen osuuskuntien ammattimaisuuden sekä kaakaonviljelyn turvallisuuden ja kestävyyden edistäminen. Yleisesti ottaen tämä tarkoittaa viljelijöiden aseman vahvistamista, jotta he voivat vähentää arvoketjun epäoikeudenmukaisuuksia rakenteista lähtien.   
  4. Pitkäaikaiset sitoumukset antavat viljelijöille tulojen suhteen turvaa ja mahdollisuuden sijoittaa omiin yrityksiinsä.   
  5. Viljelijöiden kaakaotuottavuuden ja laadun parantaminen sekä heidän maanviljelytietoutensa parantaminen.

Reilu kauppa

Olemme jo aikoja sitten sitoutuneet hankkimaan Reilun kaupan kaakaota, sokeria, vaniljaa, banaaneja ja kahvia kaikkiin makuihimme. Kun näet Reilu kauppa -logon pakkauksissamme, tiedät, että pienviljelijät, jotka tuottivat ainesosat, ovat saaneet Reilun kaupan hinnan normaalin sadosta saatavan ostohinnan lisäksi. Kun siirrymme Open Chain -toimintaan, emme unohda Reilu kauppa -sitoumustamme.

Living Income Accelerator

Reilu kauppa -sertifioinnin lisäksi teemme yhteistyötä Reilu kauppa -kumppaniemme kanssa varmistaaksemme, että ainesosiemme tuottajat saavat elämiseen riittävää tuloa ja voivat elää hyvää, arvoistaan elämää. Siinä käytämme apuna aloitetta, jonka olemme nimenneet Living Income Accelerator -aloitteeksi (suom. Riittävän tulon edistäminen).  Vuonna 2020 meistä tuli ensimmäinen jäätelöalan yritys, joka maksoi elämiseen riittävää hintaa kaakaosta, jota käytämme suklaajäätelöseoksessamme. Maksamme siis viljelijöille lisäsumman Reilun kaupan hinnan lisäksi, jotta heidän tulonsa riittäisivät elämiseen — sen rahan viljelijät voivat sijoittaa maatilansa toimintaan tai taloutensa tarpeisiin.

Lopuksi

Ben & Jerry’sillä käytetään yhteisen hyvinvoinnin yritysmallia. Se tarkoittaa, että uskomme siihen, että kaikkien makujemme valmistamiseen liittyvien tahojen tulisi voida hyvin suhteemme ansiosta. Pyrimme tekemään oikeudenmukaisuudesta tärkeimmän ainesosamme. Olemme innoissamme lisätessämme Open Chain -hankinnan keinoihin, joilla pyrimme lopettamaan modernin orjuuden ja laittoman lapsityövoiman käytön suklaateollisuudessa.