If you haven't tried Half Baked, then you simply haven't lived! And if you have, then how much do you know about this heroic flavour?!
Lue lisää - 5 Things You Didn't Know About Half Baked! Lue lisääSuklaa-brownie -jäätelö: Tahmea tarina legendaarisen maun hiomisesta täydelliseksi
Kauan sitten, ennen suklaa-brownie -jäätelöä, teimme browneista ja jäätelöstä voileipiä myytäviksi ruokakaupoissa. Joskus meille tulleissa brownie-toimituksissa oli rikkoutuneita paloja, ja napsimme niitä makukokeiluihin. Miltä maistuisivat suklaa-brownien palat suklaajäätelön seassa? “Kävi ilmi, että aika hyviltä,” muistelee Ben & Jerry’sin makuguru ja tärkein "jäätelöterapeutti” Peter Lind. Tästä alunperin kokeellisesta mausta tuli lopulta legendaarinen jäätelösekoitus, joka tunnetaan nimellä Chocolate Fudge Brownie (suklaa-brownie).
Sillä välin Ben Cohen oli tavannut Bernie Glassmanin, Yonkersissa toimivan sosiaalisen yrityksen Greyston Bakeryn perustajan. Greystonin avoimien ovien rekrytointikäytäntö teki yrityksestä täydellisen kumppanin Ben & Jerry’sin yhteiseen hyvinvointiin kohdistuvan intohimon kannalta: käsitteen, jonka mukaan se, mikä on hyväksi työntekijöille ja tavaranhankkijoille, on hyväksi myös yritykselle. Yhtä tärkeää on se, että heidän browniet olivat niin mielettömän hyviä— muutaman maistiaisen perusteella, että Ben kirjoitti käsin viestin, jossa pyysi lähettämään kaksi kuorma-autolastillista brownie-paloja.
Brownie-palojen tahmea viimeistelyprosessi
Tiesimme, että Greyston olisi ihanteellinen toimittaja, jonka avulla brownie -jäätelöstä saataisiin tehtyä pikareissa myytävä maku, mutta brownien suostutteleminen yhteistyöhön ei ollut varsinaisesti helppoa. Molemmat yritykset olivat uusia ja kasvavia, ja Greystonin piti nopeuttaa tuotantoaan pystyäkseen täyttämään meidän brownie-tarpeemme.
Mutta vielä hankalampaa oli, että heidän oli selvitettävä, miten he saisivat muutettua 7,5 cm x 2,5 cm:n kokoiset browniet 2,5 cm x 0,6 cm:n kokoisiksi. Tavoitteena oli tuottaa brownie-paloja, jotka siirtyisivät pusseista syöttölaitteisiin, joilla kaikki herkkupalat lisätään jäätelömakujemme joukkoon. Tämän arvoituksen ratkaisemiseksi Lind ja leipurit viettivät myöhään iltaisin melkoisesti aikaa leipomolla.
Greystonin leipurit leikkasivat kahden kuukauden ajan palat lbrownie-levyistä käsin ja lastasivat ne Benin tilaamiin kahteen kylmäkuljetuskuorma-autoon. Vermontissa Lind oli järjestänyt tehtaalla uuden maun tuotannon esittelytilaisuuden. Mutta suuren päivän koittaessa palat olivat edelleen jäisinä kiinni toisissaan. “Yksi valtava 11-kiloinen leivos putosi syöttölaitteeseen— meidän piti palkata 5 uutta työntekijää ja varustaa heidät ruostumattomilla teräskirveillä palojen pilkkomista varten.”
Menestyksen makean maun vaalintaa
Tietysti jokaisessa innovaatiossa on todennäköisesti matkan varrella mutkia, jotka on selvitettävä. Itse asiassa: jos kaikki sujuu liian helposti, ehkä idea ei olekaan tarpeeksi radikaali. “Teimme varmaankin noin 25 brownie-erää,” Lind muistelee, “ennen kuin ajan myötä saimme aikaan sopivan makuyhdistelmän, murenemattomuuden leikattaessa sekä jäätelöön pureskeltavan tunnun.” Puolen vuoden kuluttua uusi maku ilmestyi Scoop Shopeihin ja pakastealtaisiin kaikkialla.
Se, mikä alkoi jännittävänä ja äärimmäisen herkullisena arvoituksena, on kehittynyt legendaksi sekä Ben & Jerry’sin että Greystonin kannalta. Se on outo tarina, jonka avulla voidaan osoittaa, kuinka pitkälle molemmat yritykset ovat päässeet. Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin hankimme yhä kaikki browniemme Greystonilta, jonka oma menestys on tehnyt siitä johtavan sosiaalisen yriyksen. Mutta pikarissa on todisteet. Chocolate Fudge Brownie on nyt ja jatkossakin yksi rakastetuimpia makuja, joita olemme koskaan kehittäneet.
Tuoreet twiitit
Jos et ole maistanut Half Baked -jäätelöä, et ole elänyt! Ja jos olet, kuinka paljon oikeastaan tiedät tästä sankarillisesta mausta?
Lue lisää - 5 asiaa, joita et tiennyt Half Baked -jäätelöstä! Lue lisääTarvitset passin mukaasi maistaaksesi kaikkia näitä makuja!
Lue lisää - Makumatka maailman ympäri jatkuu! Lue lisää