Skip to main content

Photo of Vanilla Farmer

Kaikki ansaitsevat oman osuutensa

Ben & Jerry's ottaa reiluuden vakavasti. Reiluus on mukana kaikessa toiminnassamme, olipa kyse siitä, miten kohtelemme työntekijöitämme, kiitämme yhteisöjämme tai keksimme uusia makuja asiakkaillemme. Siksi haluamme varmistaa, että myös maanviljelijöitämme kohdellaan reilusti. Tuemme Reilua kauppaa, joka on maailmanlaajuinen liike sen varmistamiseksi, että kehitysmaiden pienviljelijät selviävät erittäin kovassa kilpailussa globaaleilla markkinoilla. 

Ben & Jerry's on aina tehnyt kovasti töitä sen eteen, että toimimme yhteiskunnallisesti ja ympäristön kannalta vastuullisella tavalla raaka-aineiden hankinnassa. Vuonna 2005 olimme ensimmäinen jäätelönvalmistaja maailmassa, joka käytti Reilun kaupan sertifioimia raaka-aineita. Vuonna 2010 päätimme sitoutua tähän täysin – kaikissa mauissamme ja kaikissa maissa, joissa jäätelöämme myydään. Varmistimme, että aivan kaikki raaka-aineemme olivat Reilun kaupan sertifioimia vuoteen 2011 mennessä Euroopassa ja vuoteen 2014 mennessä myös Yhdysvalloissa.

Maataloudessa maailmanlaajuinen trendi on kasvu, suuri kasvu. Reilu kauppa on tärkeää, sillä se takaa reilun hinnan pienviljelijöiden tuotteille  globaalin kasvun markkinoilla, jossa kilpailu muuten saattaisi työntää pienviiljelijät helposti ulos. Reilu kauppa on siis loistavia uutisia pienviljelijöille sekä heidän perheilleen ja yhteisöilleen. Tämä on myös hienoa meidän (sekä sinun) kannaltamme, sillä me voimme käyttää heidän korkealaatuisia raaka-aineitaan jäätelössämme.

Reilun kaupan tarina ei kuitenkaan lopu tähän. Yhdistynyt vauraus, eli ajatus siitä, että menestyvien tulisi pyrkiä parantamaan maailmaa ympärillään, on yksi Ben & Jerry's:in perusperiaatteita. Reilulla kaupalla tämä ajatus pannaan täytäntöön. Kaikki Reilun kaupan järjestelmän maanviljelijät sitoutuvat ympäristöystävällisiin maanviljelykäytäntöihin, toteuttavat reilun kaupan standardeja ja sijoittavat omiin yhteisöihinsä. Reilun kaupan lisä, eli maanviljelijöiden saaman reilun hinnan lisäksi maksettu osuus, auttaa näiden investointien toteuttamisessa.

Reilun kaupan sertifioidut raaka-aineet

Me käytämme viittä Reilun kaupan sertifioimaa raaka-ainetta. Vuonna 2017 Ben & Jerry’s maksoi € 2,930,811.27 Reilun kaupan lisinä pienviljelijöille ja viljelyosuuskunnille ympäri maailmaa:

SOKERI

Reilun kaupan lisä € 1,379,776.99

 

Photo of Sugar Cane

Saamme makean Reilun kaupan sokerin eri pienviljelijöiltä, mukaan lukien Belize Sugar Farmers' Association -yhdistyksen jäsenet. Belizestä on tullut maailmanlaajuinen roolimalli sokerintuotannossa. Jopa 85 % väestöstä joillakin maaseutualueilla on riippuvaisia sokerintuotannosta, ja tämän vuoksi sijoitukset, joihin Reilun kaupan lisiä käytetään ovat erityisen tärkeitä. Esimerkiksi hiljattain toteutetut vaihtoehtoiset tuholaistorjuntakäytännöt auttoivat pelastamaan yhdistyksen sokerisadon samalla kun ne vähensivät vahingollisten tuholaismyrkkyjen käyttöä. 

Photo of Cocoa Beans

KAAKAO

Reilun kaupan lisä € 1,291,623.71

 

Kaikki nuo herkulliset suklaapalat eivät päädy jäätelökuppeihimme vahingossa. Työskentelemme Norsunluurannikon kaakaonviljelijöiden kanssa, sillä tällä alueella tuotetaan n. 40 % maailman kaakaosta (vaikka suurin osa sadosta ei ole reilun kaupan satoa). Reilun kaupan lisien ansiosta yksi viljelyosuuskunnista pystyi rakentamaan uuden lääkäriaseman, palkkaamaan sairaanhoitajan, asentamaan aurinkopaneeleita ja ostamaan vesipumpun. Saamme Reilun kaupan kaakaota myös tuottajilta Ghanasta, jossa sosiaaliset palkkiot on sijoitettu maaseutukouluihin ja stipendeihin lapsille. 

VANILJA

Reilun kaupan lisä € 192,981.00

Photo of Vanilla Beans

Vanilja on olennainen raaka-aine kymmenissä suosikkimauissamme. Vaikka suurin osa maailman vaniljasta kasvatetaan Madagaskarilla, monet sen viljelijät kamppailevat elannostaan. Kuten olemme nähneet kaikkialla maailmassa, jos maatilat eivät tule toimeen, eivät yhteisötkään yleensä selviä. Reilun kaupan hinnat auttavat panemaan pisteen tälle noidankehälle. Yksi osuuskunnista, jonka kanssa työskentelimme Madagaskarilla, sijoitti sosiaaliset palkkionsa terveyskeskuksen kunnostamiseen, koulun korjaamiseen sekä toimiston rakentamiseen. Työskentelemme myös Reilun kaupan vaniljanviljelijöiden kanssa Ugandassa, jossa viljelijät ovat alkaneet luoda itsenäisiä verkostoja, jotka lisäävät viljelmien kestävyyttä ja ylläpitävät heidän omaa elämäntapaansa. 

Photo of Coffee Beans

KAHVI

Reilun kaupan lisä € 38,029.29

Suuren osan Reilun kaupan kahvistamme saamme Huatusco -kahviosuuskunnalta Meksikosta – vuodesta 2010 lähtien olemme saaneet heiltä lähes 140 000 kg kahvia jäätelöihimme. Reilun kaupan lisä auttaa osuuskunnan 1 465 maanviljelijää sekä heidän perheitään ja yhteisöjään monin tavoin. Ne ovat auttaneet lääkäriaseman, kirjaston ja koulujen rakentamisessa, stipendi- ja koulutusprojektien kehittämisessä sekä 400 tonnin kompostin tuottamisessa. 

BANAANIT

Reilun kaupan lisä € 28,210.50 

Photo of Bunches of Bananas

Kaikki pitävät banaaneista, ja tästä syystä hankimme yli 50 tonnia Reilun kaupan banaaneja Ecuadorin El Oro -maakunnassa sijaitsevalta El Guabo -osuuskunnalta vuonna 2014. Näiden banaanien osto osuuskunnalta auttoi sen 154 maanviljelijää useiden elintärkeiden projektien toteuttamisessa, kuten stipendien jakamisessa paikallisille lapsille, lasten avustamisessa kieliterapian tai fyysisen terapian saamisessa sekä terveydenhuollon toimittamisessa maanviljelijöille, työntekijöille sekä heidän perheilleen. 


Nyt kun tiedät, että kaikki herkulliset ainekset, joita makuihimme käytetään, ovat Reilun kaupan sertifioimia, eikö Ben & Jerry's maistukin entistä makoisammalta? Joka kerta kun valitset tuotteen, jossa on REILUN KAUPAN merkki (sinivihreä symboli, joka on kaikissa pakkauksissamme), autat pienviljelijöitä ja heidän yhteisöjään selviytymään ja menestymään.