Ilmastovaikutuksemme

Ei ole mikään salaisuus, että ilmastonmuutos on alkanut ja että se muuttaa maailmaamme. Jäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja kasvien ja eläinten elinalueet vaihtuvat. Kun muutama miljardööri shoppailee tiluksia ulkoavaruudesta, me haluamme pitää jalkamme tukevasti maassa, koska rakastamme planeettaamme. Meidän on toimittava heti suojellaksemme planeettaamme.

 • Nyt on jo liian myöhäistä säilyttää tai saada takaisin entinen mukava ilmastomme. Emme silti halua vain istua ja odottaa, että Chubby Hubby -jäätelömme sulaa. Tiedämme, että on tärkeää toimia pikaisesti välttääksemme ilmastonmuutoksen hirvittävimmät vaikutukset.

  Siksi, ja monesta muusta syystä, teemme kovasti töitä ilmastojalanjälkemme pienentämiseksi. Tässä kerromme, mitä olemme tehneet tähän mennessä ja mitä aiomme tehdä seuraavaksi pienentääksemme jalanjälkeämme.

image-from-the-document-manager
 • Tekeminen pohjautuu tietoon. Vaikka olemme työskennelleet Ben & Jerry'sin ympäristövaikutuksien vähentämiseksi jo vuosikymmeniä, meillä on nyt tiedot, joiden avulla voimme mitata kasvihuonekaasupäästöjä ja arvioida vuosittain hiilijalanjälkemme. Saamme myös selville, mitkä asiat vaikuttavat siihen eniten.

  Tiedämme jo:

  • Maitopohjaiset ainesosamme muodostavat noin 53 % hiilijalanjäljestämme. Muut ainesosamme, kuten pähkinät, donitsipalat, pyörteet ja muut lisäherkut, muodostavat 21 %.
  • Tuotanto itsessään aiheuttaa vain 1 % kaikista kasvihuonekaasupäätöistä, mutta jäätelön kuljettaminen tuotantolaitokselta kauppoihin ja jäätelökauppoihin vastaa 7 % päästöistä.
  • Yksi purkillinen Ben & Jerry's jäätelöä tuottaa noin 1,5 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalentteja tai CO2e:tä (tätä kutsutaan "päästöintensiteetiksi").

  Näiden lukujen seuraaminen vuosittain kertoo meille, missä voimme vaikuttaa eniten hiilijalanjälkemme vähentämiseen ja miten olemme onnistuneet siinä tähän mennessä.

image-from-the-document-manager-2

Infograafin kuvaus: Kuva Ben & Jerry's -jäätelöpakkauksesta piirakkakaaviona, joka näyttää Ben & Jerry'sin hiilijalanjäljen. Taulukon nimi on "Hiilijalanjälkemme". Taulukossa 53 % on "Maito". 21 % on "Muut ainesosat". 7 % on "Tehtaalta lähtevät kuljetukset". 5 % on "Vähittäismyynti". 5 % on "Ketjuliikkeet". 4 % on "Tuotepakkaukset". 2 % on "Tehtaalle tulevat kuljetukset". 1 % on "Tuotanto". 1 % on "Kuluttajat". 1 % on "Käyttöikä". Graafinen esitys näkyy korkkitaulutaustalla.

 • Tavoitteet ovat hieno asia. Vielä parempi juttu on se, että ne perustuvat tieteeseen.

  Siksi otimme käyttöömme Science Based Targets -aloitteen (SBTi), joka edistää kunnianhimoisia ilmastotoimia auttamalla yrityksiä asettamaan tieteeseen perustuvia päästövähennystavoitteita. Tieteeseen perustuvat tavoitteet ovat tarkkoja ja mitattavia tavoitteita, joiden tarkoituksena on vähentää päästöjä tietty määrä. Se tarkoittaa sitä, että olemme vastuussa tiettyjen tavoitelukujen saavuttamisesta, emmekä vain istuta muutamaa puuta tai osta kompensaatioita liennyttääksemme käyttämämme energian takia soimaavaa omaatuntoamme.

  Mietit ehkä seuraavaa: miksi emme puhu kompensaatiosta ja nollatavoitteista? Lyhyt vastaus: Nämä tavoitteet ovat liian epämääräisiä, eivätkä ne keskity tiettyihin toimiin. Niiden tehosta ei ole myöskään varmuutta. Ymmärrämme, ettei yritysten ole mahdollista saavuttaa hiilineutraaliuutta ennen kuin koko talous on hiilineutraali. Nollapäästöväitteitä käytetään usein kuvaamaan, että jokin yritys toteuttaisi tehokkaita ilmastotoimia, mutta se ei tarkoita, että ne puuttuisivat ongelmiin itse järjestelmässä. Siksi haluamme käyttää omissa toimissamme ja SBTi-tavoitteissamme tiedettä.

  Tältä Ben & Jerry's SBTi-tavoitteet näyttävät:
   

  • Yhtiön omistamat laitokset käyttävät 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa vuoteen 2025 mennessä.
  • Vähennämme päästöintensiteettiä 40 % vuoteen 2025 mennessä (vuoden 2015 päästöihin nähden).
  • Vähennämme päästöintensiteettiä 80 % vuoteen 2050 mennessä.

image-from-the-document-manager-3
 • Ne ovat aika isoja tavoitteita. Päätimme siksi keskittyä kolmeen pääkategoriaan:

  Hankinnat ja ainesosat:

  Maitotuotteet muodostavat yli 50 % Ben & Jerry'sin kaikista päästöistä, joten meillä on myös parhaat mahdollisuudet pienentää jalanjälkeämme juuri niiden kohdalla. Tutkimme ja otamme käyttöön ratkaisuja muutamalla tärkeimmistä osa-alueista:

  • Enteeriset päästöt: Muuttamalla lehmien syömää rehua voimme vaikuttaa niiden kaasupäästöihin (eli siveämmin sanottuna "enteerisiin päästöihin"). Kun parannamme rehun laatua, se vaikuttaa positiivisesti hiileen, veteen, maaperän terveyteen ja biodiversiteettiin. Se on hyväksi myös eläinten terveydelle ja taloudelle. Pyrimme myös nopeuttamaan enteeristen rehulisäratkaisujen kokeiluja ja käyttöönottoa.
  • Lantatoimet: Maatilojen lantamädättimet vangitsevat metaanikaasut lannasta ja valmistavat niiden avulla uusiutuvaa energiaa. Työskentelemme myös lannan käyttöön erikoistuneiden tutkijoiden kanssa. Yhdessä nämä kaikki asiat auttavat meitä vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja parantamaan maaperän terveyttä ja veden laatua.
  • Elvyttävä rehu ja viljely: Työskentelemme maatilallisten kanssa ottaaksemme käyttöön parhaat elvyttävän maanviljelyn käytännöt ylläpitääksemme ja parantaaksemme maaperän terveyttä, vähentääksemme synteettisten lannoitteiden käyttöä ja parantaaksemme biodiversiteettiä. Keskitymme myös itsekasvatettuun rehuun, kiertotalousrehuun ja metsiä tuhoamattomaan rehuun ja nostamme ruohon osuutta lehmiemme rehussa.
  • Pakkaukset: Rakastamme tötteröitä, koska niissä ei ole muovia, ne pysäyttävät valumat ja ne voidaan syödä! Pakastimessasi jäätelön on kuitenkin oltava pakattu johonkin, joten olemme todella motivoituneita luomaan kestävämmän pakkausprosessin vähentämällä kertakäyttöistä öljypohjaista muovia pakkauksissamme koko tuotantoketjussamme ja jäätelökaupoissamme.

   

  Tuotevalikoiman innovaatiot:

  Koska maito on todella suuri osa hiilijalanjälkeämme, yksi tehokkaimmista tavoista pienentää sitä on tietenkin myydä vähemmän maitotuotteita. Aikaa iso vaatimus jäätelöyhtiölle, eikö vain? Mutta anna, kun selitämme. Kokeilemme tätä:

  • Kehitämme lisää matalahiilisiä tuotteita ja niiden myyntiä. Näistä esimerkkinä mainittakoon maidottomat jäätelöt ja keksitaikinat. (Maistuisivatko uudet maidottomat maut?)
  • Etsimme mahdollisuuksia käyttää matalahiilisiä ainesosia, kuten auringonkukansiemeniä ja manteleita, jotka on tuotettu elvyttävillä viljelytavoilla.

   

  Tuotanto ja jäätelökaupat

  Ben & Jerry'sin tuotanto- ja vähittäismyyntitoimet tuottavat vain alle 6 % perusjalanjäljestämme, koska olemme ottaneet tiukat toimet käyttöön. Tähän liittyen meillä onkin hyviä uutisia:

  • Olemme lähes saavuttaneet tavoitteemme 100-prosenttisesti uusiutuvasta energiasta maailmanlaajuisissa toimissamme sekä yhtiön omistuksessa olevissa jäätelökaupoissa ja toimistoissa.
  • Siellä, missä emme voi ostaa uusiutuvaa energiaa, työskentelemme energiatehokkuuden parissa: lämmöntalteenotto ja sähköistys (jotta voimme hyödyntää aurinko- ja tuulienergiaa).
image-from-the-document-manager-4

Toimimme ennen kuin tulee liian kuumat paikat. Liity joukkoomme!

Jos se lämpiää liikaa, peli on menetetty. Tämä pätee jäätelöön, mutta myös planeettaan. Valmistamme herkullisia jäätelöitä, joihin tarvitaan luontoäidin tuotteita (no vaikkapa lehmiä, pähkinöitä, suklaahippuja ja pyörteitä), joten taistelu ilmastonmuutosta vastaan on meille tärkeä asia. Myös me elämme täällä. Siksi pyydämmekin kaikkia muitakin maapallon asukkaita vaatimaan, että johtajamme tukevat nopeaa siirtymää puhtaaseen energiatalouteen. Aika on loppumassa, mutta meillä on kaikki tarvittava, joten toimi nyt!

image-from-the-document-manager-5